Tannrens

Hva består en tannrensing av?

En tannrensing foregår typisk ved at tannlegen eller tannpleieren starter med en undersøkelse av din munn og tannsett for å sjekke om alt er i orden. Deretter fjernes plakk, og forkalket belegg, tannstein. Til en viss grad kan tannpleieren eller tannlegen også fjerne misfarginger som stammer fra f.eks. kaffe, te, vin og tobakk. Etterfølgende blir dine tenner pusset.

Hva kan skje, hvis jeg ikke får renset tenner?

Manglende tannrensing vil ha negative konsekvenser for dine tenner og munnhygiene. Hvis ikke det blir gjennomført en jevnlig rensing av tennene hvor belegg fjernes, kan der utvikles betennelse i tenner, tannkjøtt og gum. Med andre ord dannes det grobunn for tannkjøttsykdommer som gingivitt, periodontitt og karies. I slike tilfeller kan det føre til permanent skade på bein og tenner, og i verste fall må tennene fjernes på grunn av disse sykdommene. Du bør snakke med din tannlege eller tannpleier om hvor ofte du bør gjennomføre en tannrensing, da behovet er individuelt og reglene for offentlig støtte er forskjellig alt etter hvilke type pasient du er.

Hva kan jeg selv gjøre for å kvitte meg med tannsteinen?

  • Ha god munnhygiene for å hindre at mer plakk produseres
  • Puss tennene grundig med fluortannkrem, morgen og kveld
  • Bruk tanntråd/tannstikkere og/eller mellomromsbørster for å få vekk bakterier mellom tennene
  • Er du usikker på om pusseteknikken din er god, kan du be om hjelp av tannlegen eller tannpleieren din.
  • Test pusseteknikken din med plakkkontrolltabletter. Disse vil vise deg om det er plakk igjen på tennene etter din vanlige tannpusserutine.

Hvor ofte bør jeg få renset tennene?

Behovet for tannrensing er individuelt og avhenger av formen og posisjonen på tennene dine og egen evne til å opprettholde en god munnhygiene.

Det er derfor forskjellig fra person til person hvor ofte det er nødvendig å få renset tenner hos en tannlege eller tannpleier – noen må til ettersyn og tannrensing 3-4 ganger om året, andre må hvert ½ år eller kan nøyes med 1 gang om året. Du bør derfor konsultere en tannlege eller tannpleier for å høre hva som er nødvendig i ditt tilfelle.

 

Hva kan skje, hvis jeg ikke får utført tannrens?

Hvis plakk får hope seg opp på tennene dine, kan det utvikle seg til betennelser i både tannkjøttet, gommen og tennene. Tannrens forebygger dessuten tannkjøttsykdommer som gingivitt, periodontitt og karies.

Pris

Oppdaterte priser finner du her: Prisliste

 

Bilde av tannlege Tim

Om oss

Bergen tannklinikk er en moderne tannlegepraksis med sentral beliggenhet, midt i hjertet av Bergen sentrum. Klinikken driftes av tannlege Tim Szkobcov.

I våre lyse og trivelige lokaler tilbyr vi deg en komplett undersøkelse av tenner og slimhinner, og vi retter stort fokus mot å lytte til deg og dine behov. 

Adresse

Rådhusgaten 4

Valkendorfsgaten 2A

Tlf 56 12 32 00

post@bergentannklinikk.no

Sosiale medier