Tanntrekking

Hvorfor trekker man tenner?

Tanntrekking er en enkel kirurgisk behandling. Dette er som regel siste utvei hvis tannrota er så skadet at den ikke lenger kan behandles. Det kan også være eneste utvei når en tann har løsnet som følge av langt framskredet sykdom i tannkjøttet.

Noen ganger ønsker man å fjerne en tann for å forebygge plager. Visdomstenner er et eksempel på det. Noen ganger trekkes en tann fordi man trenger plass i forbindelse med tannregulering.

Omfattende skader på en tannkrone betyr imidlertid ikke at tanna er tapt. En frisk og intakt tannrot som sitter godt fast i kjeven vil være tilstrekkelig til å kunne rehabilitere en tannkrone som er helt ødelagt. Det kan være mulig å rehabilitere en tann dersom tanna har brukket helt ned til tannkjøttet.

Etter kirurgisk behandling, som trekking av tenner, skal man ta visse forholdsregler for å sikre god tilheling og begrense faren for komplikasjoner. Man skal ikke spise og drikke de tre første timene. I denne perioden er det fare for at blodkoagelet («skurven») løser seg opp. Unntaket er forsiktig inntak av vann for å svelge ned smertestillende tabletter, men unngå å få vann i såret.

Gjør det vondt å trekke tenner?

Hos oss skal tanntrekking utføres smertefritt. Tannen blir bedøvet med lokalbedøvelse og fjernes veldig forsiktig. Om tannen sitter godt fast, behøver man å dele den eller fjerne litt ben rundt den for å få den ut. Dette kalles kirurgisk fjerning. Tanntrekking kan oppfattes som ubehagelig men det skal utføres helt smertefritt.

Gjør det vondt å trekke visdomtenner?

Selve inngrepet eller trekkingen gjør ikke vondt. Du er godt bedøvet, og vil ikke kjenne noe ting. I døgnet og dagene etter fjerningen av visdomstann vil du ha et sår i munnen, som kan bli både sårt og ømt. Men dette er smerter som døyves enkelt med vanlig smertestillende. Det er viktig å understreke at smerte er individuelt, og alle har forskjellig smerteterskel. Noen opplever det som svært ubehagelig i dagene etterpå, mens andre føler seg akkurat som før.

Hvor mye koster det å trekke en tann?

Alle våre priser av trekking av tenner og visdomstakk kan finnes her: prisliste

Etter trekking – tips

  • La være å drikke, spise, skylle munnen eller røyke før to timer etter tanntrekking.
  • Ved blødning kan du bite på såret med en bomullsrull på.
  • La være å pusse for hardt i området på en ukes tid.
  • Ved ømhet og smerte kan du ta reseptfrie smertestillende midler.
  • Vær tålmodig. Såret kan være ømt i opp mot to uker etter tanntrekking.
  • Har du hatt god bedring i et par dager og så opplever du en forverring, ta kontakt.
  • Ved stor hevelse, kraftig blødning, feber eller stor smerte ta kontakt med oss.
  • Helst spis og drikk kun kald mat og drikke det første døgnet.
  • Unngå hard fysisk aktivitet det første døgnet.
  • La såret få være i fred for en god tilheling.
Bilde av tannlege Tim

Om oss

Bergen tannklinikk er en moderne tannlegepraksis med sentral beliggenhet, midt i hjertet av Bergen sentrum. Klinikken driftes av tannlege Tim Szkobcov.

I våre lyse og trivelige lokaler tilbyr vi deg en komplett undersøkelse av tenner og slimhinner, og vi retter stort fokus mot å lytte til deg og dine behov. 

Adresse

Rådhusgaten 4

Valkendorfsgaten 2A

Tlf 56 12 32 00

post@bergentannklinikk.no

Sosiale medier